Támogatóink - linkek

Támogass minket

az APEH SZJA 1 % felajánlásával!

Adószámunk:
18052909-1-41

 

Klubunk története

 

Kezdetektől a felbomlásig

A BOLERO Szabadidő-, Kulturális és Táncsport Egyesület (röviden – BOLERO TSE) története két fő részre osztható. A 2005 előtti és a 2005. november óta eltelt időre.

bolerotse_logoA klubot 1992 elején Vörös Péter és Mantovay Viktória – a hazai versenytánc egyik legeredményesebb versenyzői és oktatói – hozták létre. Velük együtt négy pár vált ki a Pataky Művelődési Központ táncklubjából, s a maroknyi csapat a belvárosi Hild József Általános Iskolában kezdte meg működését. Az V. kerületi iskola kis megszakításokkal 1999-ig adott otthont a fokozatosan bővülő és fejlődő klubnak.

A kezdetben csak néhány párt számláló közösség kinőtte az egyre szűkösebbnek bizonyuló lehetőségeket. A Belvárosból Újpestre költöztünk. A Halassy Olivér Sportközpont, az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház, valamint a Könyves Kálmán Gimnázium fogadott be minket. A Bolero TSE mai napig legfényesebb időszaka volt ez.

A klub megalakulásától kezdve saját nevelésű párokat versenyeztetett. Az évek során egyre több párt nevelő műhelyünk az országban az egyik legsikeresebbé vált.

A klubhoz 2004-es kettétöréséig, több mint száz pár kapcsolódott, s a versenytánc latin ágában halmoztuk a sikereket. Több éven keresztül meghatározó szerepet játszottunk a felnőtt kategóriákban. A magyar versenytánc számára számos tehetséget fedeztünk fel, s juttattunk előkelő helyezésekhez.

A látványos eredmények oka az volt, hogy a BOLERO soha nem volt tömegklub. Egyik vezérlő gondolatunk ez volt – Kevesebb párral, magasabb minőség.

Felbomlás és okai

Több tényező vezetett az ország akkoriban egyik legsikeresebben működő “latin műhelyének” széthullásához.

Talán a legfontosabb ok, hogy mint nevelő és befogadó klub, nem képeztünk utánpótlást. A párok egyre magasabb osztályokban tömörültek, s hiányzott a bázis, a feljövő generáció. Párjaink gyakran egymást ütötték el a jó eredményektől, s ez – főleg a magasabb osztályokban – feszültségeket hozott létre. Több kettősünk befejezte a versenyzést, életük más irányba fordult.

Bajnoki címek, bajnoki dobogós és döntős helyezések sora fémjelezte az Egyesület működését. De sikerei és elismertsége közt nem jött létre egyenes arány. A Magyar Táncsport Szövetség 2000 és 2005 közti vezetősége – számunkra ma is érthetetlen okból – diszkriminálta a Bolero TSE két vezetőjét.

A párok nehezen viselték ezt a hátrányos megkülönböztetést. A külső és belső konkurencia egyre nőtt. Több párunk azért fordult el tőlünk, mert nem tudtuk számukra pontozóként is megadni a támogatást.

Az utolsó szög, az akkor széthulló klub koporsójában a vezetők egymáshoz fűződő kapcsolatának gyökeres megváltozása volt. Már nem volt tovább. A klub egy jelentős korszaka lezárult.

A BOLERO új korszaka

2005. őszén több váci pár szülei fordultak az egyik korábbi vezetőhöz – Vörös Péterhez. Edzőt kerestek, aki irányítaná gyermekeik felkészülését. Az ifjú tehetségek mellé más táncosok is csatlakoztak. Létrejött egy csapat, s egy új klub alakult. Egy klub, amely a BOLERO legszebb, legértékesebb hagyományait akarja felújítani.

Közelmúlt és napjainkban

Csapatunk a FORD irodaházának egyik átalakított helyiségében kezdte meg működését. Közel egy éven keresztül tartottuk itt edzéseinket. 2006. szeptemberében új időszak kezdődött életünkben. Több párosunk versenyezni kezdett és a BOLERO a Viktória Mozgáskorlátozott Otthon közösségi termében talált új otthonra. Közben csapatunk edzői a hazai versenytánc élet elismert pontozóbírói lettek.

Az eredmények folyamatosan jöttek, s 2007-ben táncosaink, kategóriájukban az ország legjobbjai közé nőttek fel. A klub vezető párosát – Cseresznyék Dávid – Zsigmond Emőke -, a Magyar Táncsport Szakszövetség meghívta a válogatott tagjai közé. 2007 ősze ismét jelentős változásokat hozott. Újabb párok kapcsolódtak hozzánk, lassan kinőttük addigi próbatermünket. Ismét költöznünk kellett. Az Árpád Fejedelem Általános Iskola és a Belvárosi Mozgáscentrum fogadott be minket. A hazai elismerések mellett megszülettek az új klub első nemzetközi sikerei is.

1125-Rumba közben 1222-2007 pillanatai 0301-D OB

2008-ban a fejlődés nem állt meg. Tovább gyarapodtunk lehetőségekben és tagok számában egyaránt. Megrendeztük első versenyünket I. Vác Kupa néven. Cseresznyék Dávid – Zsigmond Emőke a világranglista 352. helyéig léptek előre, emellett két Budapest- és egy országos bajnoki címet jegyeztünk. Az új klub első országos bajnoka Magyari Viktor és Goldschmied Tímea lett D ifjúsági kategóriában.

2009 az új generáció előretörésének éve volt. Cseresznyék Dávid és Zsigmond Emőke emlékezetes eredményekkel lezárta pályafutását. Ifjúsági párosaink minen éremből szereztek egyet az országos bajnokságon, és junior versenyzőink egy döntőben léphettek pódiumra a 2. és 4. helyen. A Budapest Bajnokság is három dobogós helyet, és három különböző színű érmet hozott. Év végén egy Open Youth versenyen tűnt fel új nemzetközi reménységünk – Simon Gergő és Jeszenszki Anna.

2 1224-Bolero kollázs 1

2010 a rekordok éve volt. Három országos bajnoki indulónk – Cseresznyék Dávid-Csernák Krisztina (B felnőtt), Simon Gergő-Jeszenszki Anna (B ifjúsági) és Glózer Gergő-Szalai Nikolett (C ifjúsági) – országos bajnoki címet szerzett. 2010 hozta el csapatunk 5. B osztályos budapest bajnoki, és az 5. C országos bajnoki címét. Két budapest bajnoki cím mellett három ezüstérem jutott csapatunknak. Simon Gergő – Jeszenszki Anna öt bajnoki címmel klubcsúcsot állított be, emellett kiemelkedő nemzetközi ifjúsági eredményeikkel bekerültek az ifjúsági világranglistán a legjobb 100 közé. Egyesületünk újra stabilizálta helyét Budapest táncéletében is.

6 7 1231-2010 képekben

2011 a változás éve. Példátlan módon a párváltások kerültek előtérbe klubunk életében. Három országos bajnokunk mellett öt további kettősünk munkája szakadt meg. A Magyar Bajnokságon Cseresznyék Dávid – Csernák Krisztina 13., Simon Gergő – Jeszenszki Anna 14. lett. Utóbbi kettősünk szerzett egy országos ranglistaverseny 10. helyezést is. Budapest bajnokságon két, az országosokon egy ezüstérmet szereztünk. Csapatunk színeiben már 50 pár szerzett bajnoki dobogós helyezést, és továbbra is tartani tudtuk azt a tudomásunk szerint egyedülálló eredményünket, hogy 2008 óta országos bajnoki indulóink csak döntős eredményeket szereznek. A klubban folytattuk az építkezést, bár munkánkat nehezítette, hogy több húzópárosunk befejezte a versenyzést. 2012 után Bóka Dániel – Szalai Nikolett, 2013-ban Angyal András és Pandúr Petra hoztak meghatározó eredményeket a hazai csúcsversenyeken és nemzetközi szinten.

2011 20121 2013.02 AndrisPetra DaniNiki

2013 nagy áttörést hozott, mikor befogadott minket a váci Madách Imre Művelődési Központ.